Kaszolina - domowa masa plastyczna



Większość dzieci wręcz uwielbia wszelkiego rodzaju masy plastyczne i bardzo dobrze, bo to właśnie dzięki nim rozwijane są zdolności manualne oraz pobudzana jest wyobraźnia. Na rynku nie brakuje różnego rodzaju mas plastycznych, lecz można je też przygotować samemu. Ktoś zapyta, ale po co?Już podczas produkcji dziecko ćwiczy małą motorykę i co ważne domowe masy plastyczne mają to do siebie, że są tańsze a przy użyciu odpowiednich składników są również bezpieczne. Skoro wśród powszechnie znanych mas mamy ciastolinę, to dziś pora na coś nowego o czym pewnie jeszcze nie słyszeliście a mianowicie pora na debiut kaszoliny.      

Przygotuj: 
  • kaszę manną, 
  • ciepłą wodę, 
  • miskę. 

Kasza manna połączona z ciepłą wodą da nam kaszolinę. Zdziwieni? Wystarczy zrobić zakupy za 2 złote i sprawić dziecku ogromną radość. Proporcje? Kasza manna - 400 gram i ciepła woda - 150 ml. Choć zamiast bawić się w odważanie możecie masę przygotować na oko. Kaszę wystarczy zalać ciepłą wodą, zagnieść i ewentualnie zbilansować dodatkową wodą lub kaszą. 


Przy zagniataniu ciasto powinno odchodzić od ręki. Naturalną wersję można wzbogacić barwnikiem spożywczym lub przyprawami np. kurkumą. Chcecie by kaszolina nabrała koloru? Rozpuść barwnik w wodzie, zalej kaszę i zagnieć masę.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 pedagogpisze.pl , Blogger