Dzień Czekolady


Czekolada to jeden z najpopularniejszych wyrobów cukierniczych, który smakuje małym i dużym. Chyba się ze mną zgodzicie? 12 kwietnia w Polsce obchodzimy Dzień Czekolady, dzięki czemu dziś mamy taki słodki temat.  

W marcowym wydaniu Bliżej Przedszkola można było znaleźć scenariusz zajęć pod tytułem Uśmiech w kostkach dla dzieci 5-letnich oraz materiały pomocnicze jak np. karta pracy, obrazki i plakat przedstawiający proces powstawania czekolady.


Źródło: klik


Osoby, które zarejstrowane są na stronie miesięcznika Bliżej Przedszkola mogą bezpłatnie pobrać scenariusz i niektóre materiały pomocnicze związane z tematem, jeśli ktoś jest zainteresowany to podrzucam link: klik.

Znacie serię filmów edukacyjnych "Dlaczego? Po co? Jak?"? Jeden z odcinków a właściwie część odpowiadająca na pytanie jak? poświęcona jest tematyce powstawania czekolady. Film jest krótki, ale zawiera wszystkie najważniejsze informacje dla dziecka a przy okazji zainteresuje nie jedną osobę dorosłą.



Czekoladę można również przygotować w warunkach domowych. Zdrowsza alternatywa dla sklepowych produktów, ale równie smaczna. 

Co będzie potrzebne?
  • kakao
  • olej kokosowy lub masło
  • miód
  • ulubione dodatki np. orzechy, mrożone maliny, kokos itp.


Proporcje objętościowe składników: 1 część kakao, 1/2 oleju kokosowe/masła, 1/3 miodu (miodu można dodać w zależności od preferencji). 

Tłuszcz należy rozpuścić na małym ogniu dodać kakao oraz miód. Czekoladową masę przełożyć do specjalnych foremek na pralinki albo rozsmarować na papierze do pieczenia (nie polecam foli aluminiowej). Masę posypać dodatkami i włożyć do zamrażalnika na około godzinę.   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 pedagogpisze.pl , Blogger